Sisustus

Tapiolan kodinsisustuksia 1960-luvulla

14.02.2016, juvonep

ta1

Tämä blogikirjoitus perustuu Annikki Toikka-Karvosen vuonna 1963 toimittamaan kirjaan Tapiolan koteja.

 

Tapiolan rakennutti pääosin Asuntosäätiö 1950-ja 1960-luvulla puutarhakaupungiksi. Suunnittelun arkkitehtiryhmää johti Aarne Ervi. Kukin ryhmän jäsen suunnitteli alueen osan ja sen rakennukset. 1960-luvun puoleen väliin mennessä rakennettiin moderni puutarhakaupunki, joka nosti suomalaisen kaupunkisuunnittelun maailmanmaineeseen.

 

ta3

 

Kuvan keittiökaapit kiinnittävät huomioni. Ensinnäkin niiden yksinkertainen tyylikkyys ja toisaalta sijoittelu. Yläkaapit ovat varsin alhaalla. Työskentely käsittääkseni mahdollistuu yläkaappien vähäisen syvyyden vuoksi. Ajatonta kauneutta! Hauskaa on kuvateksteihin lisätyt asukkaiden tittelit. Vastaan tulee alla kuuluisuuksiakin.

 

ta4

Pirkko Stenrosin sisustuksessa näkyy hyvin hänen tyylinsä Muurame-kalusteiden suunnittelijana.

 

ta5

 

Ehkä hieman hankalaa tuolloinen TV:n katselu? Mutta: muoto ennen mukavuutta. Upea tilanjakaja-kirjahylly.

 

ta2

Ensimmäinen kosketukseni Tapiolaan oli, kun veimme tytärtämme uintitreeneihin Tapiolan uimahalliin. Kävelyretket Silkkiniityllä ja mm. näiden Menninkäisentie rivitalojen ohi sytytti mielenkinnon. Ensi kesänä Länsimetro aloittaa Tapiolaan.

 

ta6

Tämän kuvan postasin upean vähäilmeisen avotakan ja MC-viherkasvin takia! Mikä kasvi tuo on nimeltään?

 

ta7

Isot avarat ikkunat. Valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa.

 

ta9

Näin asui Ilmari Tapiovaara. Tapiovaara on ehkä kuumin “retro”-nimi tällä hetkellä. Aero aloitti huonekalujen uustuotannon, jota Artek nyt jatkaa. Omaa makuhuonettani koristaa Mademoiselle-nojatuoli. Törkeän hyvä istua!

, , , , , , , ,


4 vastausta

 1. juvonep sanoo:

  Kiitos Pia Nuortila kommentistasi! Kuva ilmeisestikin (lapsuuden)kodistasi!? Olisiko asunnosta nykykuvaa? terv. Petri Juvonen

 2. Nimetön sanoo:

  Meidän (Nuortiloiden) TV oli asetettu ylös hyllylle suojaan meiltä lapsilta (4kpl) koska siihen aikaan TV oli hankintana niin merkittävä että sitä tuli varjella uteliailta klähmäkäsiltä. Katseluergonomia oli toissijaista.
  Kiitos nostalgiapläjäyksestä.

  Piia Nuortila

 3. Nimetön sanoo:

  Kasvi näyttää ihan normaali fiikukselta. Taitaa olla paremmin tunnettu kumiviikuna nimellä

 4. Nimetön sanoo:

  Kiitos Pete mukavasta kirjoituksesta! Tuo Tapiola-kirja on hyvä, tehtykin MCM-ajalla ja antaa oivan kuvan puutarhakaupungin asunnoista, jotka ovat sen ajan huippuarkkitehtien suunnittelemia. Kävimme tänään katsomassa myytäviä asuntoja ja täytyy sanoa, että näistä uusista asunnoista puuttuu se henki, mikä 50-60-lukujen asunnoissa on. Asumme itse Veikko Malmion vuonna 1965 suunnittelemassa yksitasoisessa paritaloasunnossa, jossa valoisuus on aivan poikkeuksellisellista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.