Sisustus

MAROKKOLAISMATOT

06.02.2016, juvonep

mcmar3Berberipaimentolaisheimojen naiset kutovat käsin mattoja perheilleen. Materiaalina käytetään heimon lampaista kerittyä villaa. Joskus materiaalina saatetaan käyttää myös vuohenkarvaa ja loimissa puuvillaa. Värit, kuviot ja mattojen paksuus vaihtelevat heimoittain. Mattojen kuviointi on yhdistelmä kunkin heimon perinteitä ja kutojan omaa improvisaatiota ja ilmaisua. Siitä syntyy mattojen tyyli: ainutlaatuinen yhdistelmä graafista yksinkertaisuutta (Foreign Objects). Leimallista on lähes epäsymmetrisyys, joka muiden tuotteiden osalta ei varmaankaan täyttäisi laatukriteereitä. Olen mielessäni pohtinut, onko kyseessä kutojan taiteelinen näkemys vai luonteenomainen välinpitämättömyys.

Suomessa tunnetuimpia ovat olleet Beni Ouarain -heimon mustavalkoiset tai valkoruskeat, tasaisen geometrisilla kuvioilla varustetut matot. Alvar ja Aino Aalto, Le Corbusier ja Arne Jacobsen käyttivät säännöllisesti berberimattoja sisustuksissaan. Aallon suunnittelemassa Villa Maireassa on olohuonesisutuksessa aina käytetty Beni Ourain paimentolaismattoja. Artek tuo edelleen vintagemattoja maahan, samoin Foreign Objects.

Uudetkin paimentolaismatot kudotaan edelleen heimon naisten toimesta. Sekä uusia, että kohtuuhintaisia vintagemattoja voi tiedustella juvonep@luukku.com.

Muita marokkolaismattoja ovat Azilal, joka on kevyempirakenteinen kuin Beni Ourain ja Boucherouite, joka on perinteiseen tapaan kudottu  kierrätysmateriaalinen matto. Marokkolaimattoja ovat niinikään ns. kaupunkilaismatot. Niitä kudotaan koneellisesti ja erona paimentolaismattoon on symmetrisempi kuvio ja tiheämpi kudos ja usein puuvillainen välikude.

mcmar2

Villa Mairea.

 

maro1

maro2

Kuvat on mun Hertsikan olkosta.

 

marok3

 

ma8

 

ma7

Beni Ouarain (Ourain).

 

azilal

Azilal on kevyempi ja lyhytnukkaisempi kuin Beni Ouarain. Azilal voi olla hyvinkin värikäs ja kuviot saattavat toisinaan olla esittäviä.

 

Kutojat

Paimentolaisnaiset kutovat mattoja tänä päivänä perinteisissä kangaspuissa.

, , , , , , ,


4 vastausta

 1. juvonep sanoo:

  Moi! Lähetin emailia sinne Lappiin.

 2. Nimetön sanoo:

  Tervehdys lapista. Näin koti ja keittiö lehdessä kauniin asuntosi ja ihastuin ikihyviksi tuohon valkoiseen mattoon, jossa on mustien salmiakkikuviollisten viivojen sisällä punaista. Myydäänköhän näitä jossain Suomessa vai oletko hankkinut sen ulkomailta? Olisiko näitä kenties tilattavissa netin kautta? Olisin todella kiitollinen jos ehtisit vastata viestiini jollain aikataululla.

 3. juvonep sanoo:

  Kiitos viestistäsi Marjo. Laitan sulle sähköpostia.

 4. Marjo Kekki sanoo:

  Hei, tavoittaakohan viestini enää ketään..? 😄 Kysyisin yllä olevista matoista – erityisesti oranssihtava/ruskea salmiakkikuvioinen (omasi?), mistäköhän olet aikanaan maton hankkinut? Olen kiinnostunut samantyylisestä tai joka tapauksessa suuresta valko-musta-oranssi/ruskea -yhdistelmäisestä. Kiitos jos ehdit vastata jossain käänteessä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.