Sisustus

MUNA

08.02.2016, juvonep

jacb2

 

Arne Emil Jacobsen (11.2.1902 – 24.3.1971 Kööpenhamina) oli tanskalainen arkkitehti ja huonekalusuunnittelija, tanskalaisen modernismin kärkinimi.

Muurahais-tuoli on Jacobsenin tunnetuin huonekalu. Kaksi muuta tuolia, Muna ja Joutsen, on tehty alun perin osaksi Kööpenhaminan SAS Royal Hotelin sisustusta. Hän suunnitteli myös astioita, ja elokuvassa 2001: Avaruusseikkailu nähdään Jacobsenin suunnittelemat lusikat.

Yläkuvassa Muurahainen, Seiska (3107) ja Muna.

jacob3

SAS Royal Hotel, sviitti 606. Hotelli rakennettiin vuonna 1960 ja on ehkä Jacobsenin tunnetuin rakennus.

 

jac2

 

jac1

 

jacb1

Kuten Alvar Aalto, suunnitteli Jacobsen kokonaisia rakennuksia, mutta myös huonekaluja ja kodin pienesineitä.

 

jac4

Neiti ei istu Munan päällä, vaan Seiskan.

 

jacob5

Tanskalainen huonekalumuotoilua on mielestäni maailman hienostuneinta. Jacobsenin esineissä tanskalainen puutyö ei tule samalla tavoin esille kuin hänen aikalaistensa maanmiesten, kuten Arne Vodderin ta Hans Wegnerin töissä. Heihin palaan myöhemmissä blogeissani. Arne Jacobsenin huonekaluja valmistaa Friz Hansen. Osaa tuotteista valmistetaan myös halpistuotteina. Aidoissa on aina Friz Hansenin tarra. Suomessa aidon voi ostaa Artekista, Vepsäläiseltä tai Rebuplic of Friz Hansen myymälästä Yrjönkadulta. Käytettyjä huonekaluja myy mm. arvohuutokaupat kuten Bukowskis tai Ebay. Hinta nousee kuitenkin kohtalaiseksi, mutta omansa saa varmaankin myydessä pois, jos nyt design-klassikkoon kyllästyisi!

 

jac3

 

Sheridan_Scan013.tif

 

 

 

, , , , , , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.