Yleinen

Mid-century modern

05.02.2016, juvonep

retroMCM, Mid-century modern -termillä kuvataan 1900-luvun arkkitehtuurin, sisustuksen ja muotoilun ilmettä noin vuosilta 1933-1965. Cara Greenberg otti termin käyttöön vuonna 1983 julkaisemassaan otsikon mukaisessa kirjassa. Vastaavaa suomenkielistä ilmaisua ei oikeastaan ole. Huutokauppa Helander käytti viime syksynä termiä julkaistessaan Helanderilta huudettua -blogissaan jutun asunnostani. Uskaltaisinko ottaa asiassa pienen sulan hattuuni.

Kansainvälisiä MCM-juttuja lukiessa huomaa, että asia keskittyy 50-luvun arkkitehtuuriin ja sisustukseen. Toisaalta myös 1970-luku tuntuu sisältyvän käsitteeseen. Suomessa on RETRO muodissa. Retro käsittää kutakuinkin saman ajanjakson, mutta mielestäni koskee kokonaisuudessaa laajempaa aluetta, vaikkapa asustemuotia.

Taideteollisuuden osalta suomalaisessa termistössä on käytössä sana DESIGN. Oman tulkintani mukaan se pitää sisällään teollisesti valmistetut tuotteet joihin tietyllä tavoin liittyy laatu ja hienostuneisuus. Rajanveto taiteeseen ja antiikkiin on osin häilyvä???


2 vastausta

  1. Nimetön sanoo:

    Kiitos Jenny kommentistasi. Tietysti saat linkittää! Mäkin linkitän teidät!

  2. Jenny sanoo:

    Hyvä me! Kiitos kun sain varastaa sen sulta. MCM termi tuntuu leviävän pikkuhiljaa. Se on hyvä lyhenne, sopii suomalaisten suuhun paremmin kun mid century modern jonka lausuminen on joko liian pelottava suoritus tai saa hengästymään. Saanko muuten linkittää sun blogin meifän facee?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.