Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

SERGE MOUILLE (Valaisimen tarina sisutuslehdestä kattooni)

mo4

Vuonna 1991 vein vaimoni lentokentälle. Aikaa tappaakseni ostin ensimmäistä kertaa eläissäni sisustuslehden. Vaikka löysin tämän kuvan sattumalta internetistä, on kyseessä sama asunto ja valaisin kuin ostamassani magazinessä.

 

mo8

Lehti oli Amerikan House & Garden, tuo kyseinen kuvan numero. Se on minulla yhä tallessa, sivut jo irtonaisina. Lehdessä esiteltiin muotisuunnittelijanaisen asuntoa. Katossa oli Serge Mouillen kolmihaarainen valaisin. Lehdessä oli paljon muutakin, joka jäi pysyvästi mieleeni. Tuona päivänä itävaltalaisesta Richard Neutrasta tuli yksi suosikkiarkkitehdeistäni.

 

mo7

Aika kiiri ja 2010-luvulla olin Pikku Roballa töissä pollarina. Meillä tutkinnanjohtajilla oli tapana kesäpäivisin lähteä kaupungille lounaalle. Kun muut komisariot eivät katselleet naisia, minä tuijotin tossa ulkopuolella näyteikkunaa Mouillen valaisinta. Huutelin urpoille, että venatkaa, mutta eihän ne mun designhomoilua edes yrittäneet ymmärtää.

 

mo3

Serge Mouille (1922-1988) oli ranskalainen, etupäässä valaisimien suunniteluun keskittynyt arkkitehti. Hänen tuotantonsa keskittyi erityisesti 1950-luvulle ja ne ovat tänä päivänä alansa klassikoita. Mouillen leski aloitti tuotannon uudestaan vuonna 1999. Uustuotantovalaisimia valmistetaan vain rajoitettu määrä vuodessa ja ne numeroidaan ja niihin tulee aitoustodistus.

 

mo9

Kun sitten erosin vuonna 2012 oli aika kypsä Mouille-hankintaan. Marssin Aeroon ja ilmoitin ostavani valaisimen pienen tinkimisen jälkeen. Myyjä ilmoitti, että toimitusaika olisi muutamia kuukausia. Ilmoitin ottavani katossa roikkuvan näytekappaleen. ”Eihän sitä voi myydä”. Vittu, valaisin mulle, rahaa on, muuten kauppoja ei synny. (Tuohon aikaan olin aina kännissä, kuten tuollakin hetkellä). Kaupat syntyivät ja Käpylän sinkkuboxiin saatiin valot. En minä eikä kai myyjäkään tiennyt aitoustodistuksesta. Keksin asian vasta luettuani myöhemmin Mouillen kotisivuja sergemouille.com. Löysin valaisimeni numeron ja sain Annukka Tammen avustuksella todistuksen Ranskasta. Juhani Lemmetin perustama AERO oli jo tuolloin Artekin omistuksessa ja toimi Vitrana.

 

mo1

mo2

valo1

Näissä kuvissa Serge on jo kiinnitetty Hertsikan Helmen kattoon. Voiko valaisen nimi olla Serge? Onko valaisin feminiini vai androgyyni? Keski-ikäistä heterosisustajaa se kuitenkin viehättää.

 

Olin muuten tyttäreni kanssa taannoin lounaalla. Kerroin, että pitäisi luetteloida mun omaisuus ja arvoittaa se. Siltä varalta, että jotain sattuisi, eikä tytär myisi liian halvalla. Hyvä idea totesi Mirjam: Ville (poikaystävä) ottaa sitten sen sun kattovalaisimen (kun kuolet).

Julkaissut juvonep

Keski-ikäinen muotoilusta ja designista innostunut heteromies.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  1. Tyttäreni muutti juuri miehensä kanssa tähän lähelle ostamaansa asuntoon. Tarjosin hänelle useita eri valaisimia, jotka mulla oli varastossa ja selasin nettikuvia mahdollisesta tupaantuliaislahjasta. Mikään niistä ei kelvannut. Hän näytti minulle yhtä ja ainoaa netistä kaivamaansa kuvaa, joka oli Artekin 2nd cycle-liikkeestä ja kysyi, tiedänkö mikä se on. Tottakai tiesin, se oli italiaano, jonka olin aikoinaa hankkinut ja myynyt Artekille. Soitin Artekiin Antille ja kysyin, mikä olisi valaisimen kotiinpaluuhinta. Nyt se roikkuu tyttäreni olohuoneessa!!!